I en ny rapport som forskare vid Lunds universitet, Chalmers och Örebro Universitet ligger bakom riktas det kritik mot användningen av begreppet ”ultraprocessat”.
– Vetenskapen, folkhälsan och samhällsdebatten skulle tjäna på om vi slutade använda bristfälliga begrepp som ”ultraprocessat” och i stället beskrev vilka livsmedel som menas, säger Cecilia Nälsén, forskare vid Örebro universitet och chefredaktör för Nutritionsfakta.
Forskarna menar att begreppet som används inom ett klassificeringssystem där livsmedel grupperas efter hur mycket de processats är ovetenskaplig.
Det kan täcka in allt från frukostflingor och fullkornsbröd till korv och vegetariska färdigrätter.
– Begreppet ”ultraprocessat” förekommer endast i klassificeringssystemen och är ingen etablerad term inom den livsmedelsvetenskapliga forskningen. Vår rapport visar att det finns för många oklarheter med begreppet och att det riskerar att förvirra och skapa oro i stället för att vara användbart för konsumenter eller forskare, konstaterar Cecilia Nälsén.
Processad mat är livsmedel som genomgått någon form av bearbetning, till exempel värme, torkning eller marinering.