Det finns en brist på utbildningar inom kött och chark i Sverige, anser regeringen. Nu vill man genomföra en inventering av vilka behov som finns för att kunna satsa rätt framöver.
Bristen på utbildningar inom kött- och charkbranschen i Sverige gör att regeringen vill avsätta två miljoner kr för en inventering av kompetensbehov och relevanta utbildningar.
Tanken är också att identifiera eventuella behov för att förbättra branschens kompetensförsörjning.
Hos organisationen Kött- och charkföretagen ser man att framtiden kräver kvalificerade medarbetare och produktutvecklare och menar att det idag är problem att rekrytera kompetent personal.
Samtidigt kommer ett antal år med stora pensionsavgångar vilket bygger på problemet, menar man.
– Det är väldigt glädjande att vi nu får möjlighet att göra en grundlig inventering av kompetensbehovet i branschen och även titta på vilka åtgärder som krävs för att förbättra kompetensförsörjningen, säger Kött- och charkföretagens vd Magnus Därth.
– En god kompetensförsörjning är helt avgörande för att företagen ska kunna ta fram mer innovativa och högkvalitativa produkter och i förlängningen för att den svenska animalieproduktionen ska kunna öka, menar han.