Färsk färdigmat växer i dagligvaruhandeln. Det blir ett alltmer populärt alternativ till hemlagat och nu vill Micvac lansera en förpackningslösning som ger den lång hållbarhet.
Andelen matpengar vi lägger utanför hemmet har på relativt få år ökat från 21 till 28 procent av den totala kostnaden.
Dagligvaruhandelns motdrag är att satsa på mer färdigmat och nya måltidslösningar i butik.
Där kommer förpackningar och produktionsteknik in i bilden.
Nu vill Micvac slå ett slag för sin produktionsteknik och förpackningslösning som enligt företaget ger upp till 30-60 dagars hållbarhet utan konserveringsmedel.
Den vanliga metod som idag används vid tillverkning av färsk färdigmat ger en hållbarhet på 5-10 dagar.
Micvacs system att producera innebär ett helt nytt sätt, menar företaget.
– Maten läggs, oftast rå, i sin förpackning och tillagas och pastöriseras snabb. I slutet av processen bildas ett naturligt vakuum och syret tas bort. Resultatet blir god mat som håller i upp till 30–60 dagar utan konserveringsmedel, säger Michael Bogdanski, vd på Micvac.
– Kategorin är en av de snabbast växande inom svensk dagligvaruhandel och ökar med 15–20 procent per år. Konsumenterna vill ha enkelheten med färdigrätter men inte till bekostnad av smaken.