Många äter för mycket socker fast de flesta vet att många livsstilssjukdomar är kopplade till ett för stort sockerintag.
Det är en utgångspunkt för Sockerfria dagen, 12 oktober, som i år uppmärksammades vid ett event på Epicenter i Stockholm.
Under dagen uppmuntrades alla att vara sockerfria. En prova-på-dag för vissa och för en del en start på en helt ny livsstil.
– Vi måste framför allt börja äta riktig mat, säger Ewa Meurk, hälsoingenjören som är initiativtagare till den Sockerfria dagen tillsammans med Babben Larsson och Bitten Jonsson. Ewa Meurk är även grundare av Elitista, en del av Deversify, som arrangerar evenemanget.Vi vet alla hur starkt sötsuget kan vara både i vardagen och vid fredagsmyset framför tv:n. Ofta ger vi vika för frestelserna och tar en bulle på jobbet, en godispåse på kvällen och vi tänker inte på mängden socker i sötade drycker, säger arrangörerna.
Enligt Ewa Meurk handlar det om att vi får i oss för lite näringsriktig mat och därför blir vi sugna på socker i stället för att vara mätta och ha gott om energi.