Chokladen Virunga Origins lanseras nu i Sverige sedan svenske filantropen Paul Leander Engström byggt en chokladfabrik i Afrika via organisationen 3W.
Virunga national park, Afrikas äldsta nationalpark, ligger i ett utsatt konfliktområde men där har den svenska organisationen 3W byggt en chokladfabrik.
Organisationen har grundats av Paul Leander Engström och anställer änkor till dödade parkvakter från Virunga national park.
Nu lanserar chokladen Virunga Origins i Sverige i ett projekt där samtliga intäkter går tillbaka till området och människorna där.
– Projektet Virunga Origins är av stor vikt för regionen, säger Emmanuel de Merode som är högsta chef för nationalparken.
– Fabriken skapar nya viktiga arbetstillfällen då hela produktionen sker lokalt, till skillnad från tillverkare som bara köper områdets kakaobönor till lägsta pris. Försäljningen av chokladen hjälper oss även att finansiera bevarandet av parken då väpnade strider, tjuvjakt och illegal avverkningen är en del av vardagen.
Virunga Origins milk chocolate är mild choklad på 38 procent kakao som, enligt informationen, har viss nötighet och toner av karamell.
Virunga Origins dark chocolate är gjord på 63 procent kakao och har, enigt samma källa, en intensiv chokladsmak med toner av torkad frukt och mocca.
Produkterna säljs redan i DR Kongo men lanseras nu även i Sverige genom Mathem samt direkt på nätet genom Virunga origins.
Enligt uppgift kommer chokladen till fler butiker inom kort.