Att se till att korna är friska och välmående är den viktigaste delen av Ulfs och Christinas hållbarhetsarbete.

Lästid: 4 minuter

Dela nyhet

”Win-win-win för mjölkbönderna”

Sponsras av

När svenskt lantbruk står inför en omfattande grön omställning, banar Arla vägen. Ett poängsystem ger kooperativets bönder bättre betalt för mjölken om de satsar på hållbarhet. För Ulf och Christina Winblad på Womtorps gård betyder det att deras långsiktiga arbete med djurhälsa ger resultat – för både klimatet och plånboken.

Arla hållbarhetsmodell för mjölkbönder i praktiken på Womtorps gård


Att se till att korna är friska och välmående är den viktigaste delen av Ulfs och Christinas hållbarhetsarbete.

Ulf Winblad är femte generationen bonde på mjölkgården strax utanför Eskilstuna i Sörmland, som han driver tillsammans med hustrun Christina sedan början av 1990-talet. Sedan några år tillbaka arbetar också deras äldsta son Gustav här, tillsammans med åtta anställda.

De har drygt 300 kor som tillsammans producerar över 10 000 liter mjölk varje dag. Till gården hör även 400 hektar jordbruksmark där de odlar en stor del av kornas foder.

– Vårt mål är att vara så självförsörjande som möjligt, berättar Ulf.

Ulf och Christina Winblad använder Arlas hållbarhetsmodell för bättre klimat och djurhälsa

Kalvarna har täcken på sig fram till att dygnstemperaturen är över 10 grader.

En länk mellan natur och teknik

Den tekniska utvecklingen har förändrat arbetet radikalt under de år Ulf och Christina drivit gården.

Idag fungerar vi som en länk mellan tekniken och naturen. Det är också det som är fascinerande med yrket, säger Christina och visar upp de stora dataskärmarna i rummet intill kostallet. Där går det att följa kornas hälsa digitalt.

Alla kor bär elektroniska halsband som samlar in data om allt från hur mycket kon idisslar och äter till hur mycket de sover och rör sig. Tillsammans med informationen från mjölkrobotarna, som registrerar hur mycket korna mjölkar och när, skickas datan upp i ett digitalt moln. Med hjälp av AI-teknik behandlas och analyseras den för att sedan vävas ihop till ett hälsoindex, som ger uppdateringar om kornas mående i realtid på skärmen.

– Tekniken är fantastisk, den gör att vi kan upptäcka små hälsoproblem i tid och sätta in åtgärder innan de blir allvarliga, vilket är bättre för både djuren och miljön, säger Christina.

Ny hållbarhetsmodell 

Jordbruket har länge arbetat för att bli mer hållbart, och Arla banar väg i omställningen med målet att minska gårdarnas klimatavtryck med 30 procent till 2030.

Genom hållbarhetsmodellen FarmAhead™ gör Arlabönderna klimatberäkningar och får poäng för hållbarhetsåtgärder som exempelvis att investera i energismarta system och utfodra korna klokt. De områden som har störst potential att minska klimatutsläppen ger flest poäng, och ju fler poäng bönderna får desto mer betalt får de för mjölken. Totalt har Arla öronmärkt drygt 5 miljarder kronor om året till modellen.

Med 65 poäng av 80 möjliga är Ulfs och Christinas mjölkgård en av kooperativets mest hållbara. Snart invigs också den biogasanläggning de är delägare i, som ytterligare ska minska deras klimatavtryck.

 

Där kommer det att utvinnas biogas från kornas gödsel och få tillbaka en slutprodukt, som både luktar mindre och är bättre för miljön, att använda till växtnäring, konstaterar Ulf.

Han tycker att modellen tydliggör det klimateffektiva arbete de bedrivit länge, men poängterar att deras främsta fokus är en välmående verksamhet med friska kor, som lever ett långt och produktivt liv.

– Gör man ett bra jobb där blir det automatiskt så att man får högre effektivitet, fler poäng och mer betalt. Det blir en win-win-win.

Womtorps gård och deras digitala arbete för djurhälsa

Den tekniska utvecklingen har förändrat arbetet på Womtorps gård radikalt.

Alla behöver hjälpa till 

Men ett gediget hållbarhetsarbete kostar. Enligt LRF kommer den gröna omställningen av lantbruket kosta runt 20 miljarder kronor per år bara i Sverige. För att inte de svenska mjölkbönderna ska behöva stå för kostnaderna själva behöver fler hjälpas åt. För konsumenten betyder det att de små vardagliga valen i mataffären blir viktiga – och några kronor dyrare. Ulf hoppas att fler ska tycka att det är värt det.

– Genom att betala lite mer kan du vara trygg med att djurhållningen är bra, antibiotikaanvändningen hålls nere och att vi kan jobba vidare för att bli ännu mer hållbara, säger han.

Men det finns ytterligare en aspekt som Christina vill belysa: den oroliga tid och värld vi lever i.

– Samtidigt som vi ska göra den gröna omställningen, som kostar massa pengar, behöver vi säkra matförsörjningen. Det klarar vi inte själva. Om fler konsumenter väljer att stötta oss i det arbete vi gör nu kommer vi också kunna finnas där den dagen Sverige står inför en kris, oavsett om det är en pandemi, ett krig eller något annat, säger hon.

Kalvarna i en av boxarna råmar högt och unisont när Ulf och Christina kommer ut på gårdsplanen. På ivriga ben går de dem till mötes. Ulf ursäktar sig med ett skratt:

– De säger att det är dags för lunch.

Har du ett nyhetstips?

Här kan du dela med dig av information eller mejla till info@butikstrender.se

Annons

Annonser

Håll dig uppdaterad med nyheter varje vardag!

Få de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Vi behandlar dina uppgifter enligt GDPR

Läs Butikstrenders digitala magasin!

Upptäck de senaste branschnyheterna och trenderna online.